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Snijden of ‘slaan’, nu in vijf speelplannen

Schrik niet: ik benoem je met onmiddellijke ingang tot speelplanarchitect. 
Je gaat vijf speelplannen maken waarin speelfiguren voorkomen waarmee je in de vorige Training hebt gestoeid!

Deed je die Training nog niet? Of scoorde je minder punten dan acht? Dan is het beslist nuttig om die Training (nog een keer) te doen om daarna met extra gretigheid en kans op succes de architect-uitdaging te accepteren.

Want… vanwege die Training geef ik bij de vraagstukken in deze aflevering geen Overpeinzingen… 

Veel plezier!
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Je bent leider in een 4-contract. 
West komt uit met H.

Hoe probeer je je contract te maken?

Ik laat dummy de eerste slag winnen met A en speel dan:
a. Schoppen
b. Harten	
c. Ruiten	
d. Klaveren
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Je bent leider in een 4-contract. 
West komt uit met H.

Hoe probeer je je contract te maken?

Ik laat dummy de eerste slag winnen met A en speel dan:
a. Schoppen	= 2 punten
b. Harten		= 0 punten
c. Ruiten		= 0 punten
d. Klaveren	= 0 punten

Je telt vier dreigende verliezers: één in schoppen, één in ruiten en twee in klaveren. Aan de twee klaverenverliezers en de ruitenverliezer (aan A) kun je niet ontkomen. Maar aan de schoppenverliezer misschien wél. Je verliest geen schoppenslag als H bij oost zit én je vanuit dummy een kleine schoppen naar V speelt. Deze snit op H moet je wel onmiddellijk uitvoeren want… na deze slag komt dummy niet meer aan slag! 
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Schrik niet, je bent leider in 7!
West komt uit met V, voor dummy’s A.

Hoe ga je om met de schoppen(troef)kleur?
a. 3 naar A, dan H	
b. 3 naar A, dan 3 naar H en B voorspelen en snijden op V
c. Meteen B voorspelen en snijden op V			
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Schrik niet, je bent leider in 7!
West komt uit met V, voor dummy’s A.

Hoe ga je om met de schoppen(troef)kleur?
a. 3 naar A, dan H									= 1 pnt
b. 3 naar A, dan 3 naar H en B voorspelen en snijden op V	= 0 ptn
c. Meteen B voorspelen en snijden op V					= 0 ptn

Eigenlijk is 7 een te hoog contract. Je kunt dat immers alleen maken als de ontbrekende vijf schoppen 3-2 zitten én V bij de 2-kaart. Want dan valt V in de tweede slag en kan dummy’s B de laatste troef van OW arresteren.

B voorspelen om op V te snijden gaat echt helemaal mis! Want natuurlijk speelt oost op B zijn V bij, voor jouw A. H kun je daarna ook nog maken, maar de 3e slag zal dan toch echt door west worden gewonnen.

Extra jammer: als je eerst A en H slaat, valt V in de tweede -slag…
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Je bent leider in 6SA.
West kiest de aanval met V. 

Welke aanpak geeft de grootste maakkans?
a. Ik speel na A in de eerste slag: A, H en V. Als de harten 3-3 zitten, is 2 de 12e slag. Als de harten niet 3-3 zitten, speel ik na de 3e hartenslag B voor en snijd ik op V.
b. Na A steek ik over naar A en speel B voor.
c. Ik speel na A in de eerste slag: 4 naar B.
d. Ik speel na A eerst A, dan 4 naar B.
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Je bent leider in 6SA.
West kiest de aanval met V. 

Welke aanpak geeft de grootste maakkans?
a. Ik speel na A in de eerste slag: A, H en V. Als de harten 3-3 zitten, is 2 de 12e slag. Als de harten niet 3-3 zitten, speel ik na de 3e hartenslag V voor en snijd ik op V.				= 0 punten
b. Na A steek ik over naar A en speel B voor	= 1 punt
c. Ik speel na A in de eerste slag: 4 naar B	= 2 punten
d. Ik speel na A eerst A, dan 4 naar B		= 3 punten

Je telt elf vaste slagen: AH, AHV, AH en AHVB. En er zijn liefst vier kansen op een 12e slag. En je wilt maar één ding: alle kansen uitproberen!

Speelwijze a: is goed voor… slechts één kans! Je maakt alleen je 12e slag als de ontbrekende harten 3-3 zitten. Een kansje van slechts 35½%. Zitten de harten niet 3-3, dan moet je afgaan op de schoppen. Om een extra schoppenslag te kunnen maken, moet je OW eerst een slag gunnen met V, grote kans dat je na V de laatste harten van OW voor je kiezen krijgt. Met V bij west ga je dan onnodig de bietenbrug op!
Speelwijze b: B voorspelen is écht helemaal fout… Die kaart kan immers nooit een extra slag opleveren. Ook niet met V bij oost. Want die legt dan echt zijn V, waardoor jij je A of H moet spelen. De enige reden dat je toch een puntje krijgt: omdat je met schoppen begint. Daarmee pak je twee kansen: de schoppen 3-3 én de harten 3-3: tweemaal een kans van 35½%.
Speelwijze c: Nu pak je drie kansen: V bij west (50% kans) en de twee 3-3-kansen.
[bookmark: _GoBack]Speelwijze d: Met deze speelwijze grijp je ook de 4e – kleine – kans op V-sec.
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Een zwakke 2-opening van je rechtertegenstander en jouw doublet, vormen de ouverture van jouw 3SA-contract. Je linkertegenstander komt uit met 2, oost H, voor jouw A.

Met nog één ruitenstop in handen tel je, met de eerste slag mee, acht vaste slagen. 
In harten en schoppen zie je een kans op de zo noodzakelijke extra negende slag.

Welke voortzetting vind je het aantrekkelijkst?
a. 3 naar V
b. 3 naar A, V voor en snijden op H
c. 4 naar V					
d. A, dan 4 naar V				
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Een zwakke 2-opening van je rechtertegenstander en jouw doublet, vormen de ouverture van jouw 3SA-contract. Je linkertegenstander komt uit met 2, oost H, voor jouw A.

Met nog één ruitenstop in handen tel je, met de eerste slag mee, acht vaste slagen. 
In harten en schoppen zie je een kans op de zo noodzakelijke extra negende slag.

Welke voortzetting vind je het aantrekkelijkst?
a. 3 naar V						= 1 punt
b. 3 naar A, V voor en snijden op H	= 0 punten
c. 4 naar V						= 2 punten
d. A, dan 4 naar V					= 2 punten

· Wie oversteekt naar A om V te ‘offeren’ (b) moet echt de vorige Training nog even in alle rust lezen en vooral laten bezinken. Je wilt dat V de 9e slag wint. Dan moet je die kaart NIET voorspelen, want waar H ook zit, hij zal V overrulen!
· Wie begint met A, neemt een kans(je) mee dat H sec zit. Vanwege de 2-opening van oost hoef je niet bang te zijn dat oost dan V met zijn heer overneemt en vier of vijf hartenslagen maakt. En als west met veel harten zit, heb je óók geen probleem als oost de tweede hartenslag wint met H. Om zijn partner te kunnen lanceren met harten, moet oost Hxx hebben. Dan heeft west er ook drie en verlies je hooguit drie hartenslagen.
· Alleen als je eerst in harten je geluk beproeft (c en d), wed je op twee paarden. Ongeacht of V wel of niet tot slag promoveert: OW komen met H aan slag. Dan moet je nog een stop in ruiten hebben! En die heb je. 
Zit H verkeerd (bij oost), dan krijg je beslist weer ruiten naar je hoofd, maar kun je die stoppen met je V. Vervolgens kun je voor je tweede kans gaan: een kleine schoppen naar V!
· De leider die begint met de snit op V (a) wedt op één paard, en helaas op de verkeerde knol… Oost pakt die slag met H, speelt ruiten terug waarmee je laatste ruitenstop verdwijnt. En natuurlijk speelt west ruiten zodra hij zijn H heeft gemaakt… 
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Je speelt 4.
West komt uit met V.
Die pak je met dummy’s A. 

In welke kleur laat je dummy de tweede slag voorspelen?
a.	schoppen
b. 	harten	
c. 	ruiten	
d. 	klaveren	
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Je speelt 4.
West komt uit met V.
Die pak je met dummy’s A. 

In welke kleur laat je dummy de tweede slag voorspelen?
a. 	schoppen	= 2 punten
b. 	harten		= 0 punten
c. 	ruiten		= 0 punten
d. 	klaveren	= 0 punten

Zag je ook de vier dreigende verliezers? Twee in schoppen en twee in klaveren. De twee klaververliezers kun je niet voorkomen: je hebt geen bijkleur waarop je lage klaverkaarten kunt opruimen.

Er is wel een kans om het aantal dreigende schoppenverliezers te halveren van twee naar één. 
Die kans héb je als oost A bezit.
En die kans grijp je als je twee keer vanuit dummy een kleine schoppen voorspeelt en beide keren hoog bijspeelt als A niet verschijnt.

Maar… je komt slechts twee keer in dummy. Deze eerste slag al met A en nog één keer daarna met H. Je kunt dummy alleen maar een kleine schoppen laten bijspelen als je daar nú, meteen de tweede slag, mee begint!


Je puntentotaal is je rapportcijfer voor: Vakkundig Snijden





	
		[image: ]
Ontvangen vragen van lezers over alles wat je als ‘gewone’ speler aan de ‘gewone’ bridgetafel wil weten.

Vragen van ‘gewone’ wedstrijdleiders over arbitrages aan de ‘gewone’ bridgetafels, publiceren we met ons antwoord in de maandelijks verschijnende ‘Arbitrair’.

Vragen met ons antwoord en mededelingen die van belang zijn voor bridgeclubs, nemen we op in de Nieuwsbrief aan de clubs die zich opgaven voor de bridgeCLUBservice.




Doublet op 1SA-opening tegenpartij

	Ik heb een meningsverschil met partner - dat gebeurt nog weleens.

Tegenpartij opent 1SA. Mijn partner doubleert. Wat belooft dit doublet?



Rob:
Gangbaar is dat zijn doublet ook een 1SA-opening belooft.

Dit betekent dat jij - met een punt of 7 - dat doublet met een gerust hart kunt inlaten! Met samen 22-24 punten tegen is dat 1SA-contract redelijk kansloos.

Zit ik daarmee op jouw lijn of op die van je partner?


Mag ik met een zeer zwakke hand passen op partners 1-opening?

	Als mijn partner opent met 1, mag ik dan met 3 punten en een 2-kaart klaveren passen als mijn rechtertegenstander ook past? Mijn partner kan óók een 2-kaart klaveren hebben…
Kan ik dan niet beter 1 bieden? Om mijn zwakte aan te geven?



Rob:
Je mag met een gerust hart passen. Om twee redenen!
1. De kans dat je partner een 2-kaart klaveren heeft, is krap 2%! 
De kans op een 3-kaart ruim 2½%. Dus liefst 95% kans dat partner minstens vier klaveren in handen heeft.
2. Als partner niet al te sterk is, laten we zeggen 12-13 punten, en jij 
3 punten, beschikken jullie tegenstanders over 24-25 punten. Grote kans dat na je passende rechtertegenstander je linkertegenstander te veel kracht heeft om met een goed gevoel te kunnen passen. 

Nadeel van een verplicht 1-bod als afwijzing: dan zegt dat 1-bod niets over je ruiten… Lastig als je wél ruiten hebt en 6-9 punten…  


Welke kracht wordt beloofd?
	[image: ]

Een paar vraagjes over het bijgevoegde biedverloop tussen Noord en Zuid zonder interactie van OW, geen ’speciale’ conventies van toepassing:
	Noord	Zuid
1		1
2		3
3		4
??

1. 3: mancheforcing? 5+kaart  en 4+kaart ?
1. 3: een 3-krt of een dubbelton? Is het sterker dan 4?
1. 4: Betekenis? Onderweg naar slem? 3-kaart of toch 2-kaart?
1. ?? : Welk bod verwacht je nu bij Noord?

Je zult het al wel geraden hebben: we hebben eigenlijk een dispuut over de kracht van de reverse in de antwoordende hand en hebben jouw/jullie wijsheid nodig om eruit te komen. Alvast hartelijk dank voor het meedenken.



Rob:
3 zie ik als een tweede kleur van zuid; dat is mancheforcing (nieuwe kleur op 3-hoogte). Er is nog geen (troef)kleur gevonden/vastgesteld.

Na noords 3-bod, dat een 3-kaart belooft, staat voor zuid de schoppenkleur vast. Dat zou ik partner noord vertellen met 4… Het 4-bod wekt de suggestie dat zuid een 4-kaart schoppen heeft.
Na zuids 4-bod mag noord 4SA bieden. Met maar één aas buitenboord en waarschijnlijk zes ruitenslagen, is 6 kansrijk. Maar helaas… twee azen bij de buren. 5 wordt het eindstation.
Bridge Training 1012, 28 juli 2025, rob.stravers128@gmail.com
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